Importanta detartrajului ultrasonic

Igiena orala este foarte importanta, in conditiile in care prin curatarea dintilor putem preveni si trata diverse boli ale gingiilor. In tot procesul de igiena orala, un rol important il are curatarea dintilor de tartru, ce se depune in special pe fata interna a dintilor de jos, dar si pe fata dinspre obraz a molarilor superiori si in zonele in care dintii nu se curata. 


Tartrul este o placa bacteriana ce se depune pe suprafetele dentare si apoi se mineralizeaza, proces favorizat de saliva cu vascozitate mare, de plombele care depasesc marginile cavitatii, de lipsa masticatiei pe dintii respectivi, de periajul dentar incorect. Odata depusa placa bacteriana, prezentarea la medicul stomatolog pentru indepartarea tartrului este mai mult decat necesara. Procedeul prin care este inlaturat tartrul se numeste detartrare si poate fi realizat atat manual cat si cu ajutorul ultrasunetelor. Cele doua metode se completeaza.
Detartrajul ultrasonic indeparteaza tartrul vizibil de pe suprafetele dentare, in timp ce detartrajul manual inlatura tartrul depus pe suprafetele dentare acoperite de gingie. De asemenea, inlaturarea placii bacteriene de pe suprafata dentara este posibila si cu ajutorul periajului profesional, realizat doar in cabinetul medicului stomatolog.

Tehnica de inlaturare a tartrului

Detartrajul cu ultrasunete, metoda noua de curatare a dintilor, nu cauzeaza durere si indeparteaza tartrul de pe dinti si de sub gingii. Prin reducerea numarului de bacterii, detartrajul previne aparitia bolilor parodontale. Aparatul cu ultrasunete, care elimina placa bacteriana are forma unei baghete cu un varf care produce vibratii cu ultrasunete. Mai mult decat atat actiunea ultrasonica este completata de actiunea de curatare a apei, ea fiind cea care indeparteaza reziduurile. Indreptat catre suprafata dintelui, varful aparatului produce vibratii care sparg tartrul si placa bacteriana. Detartrajul dintilor se face o data la 6 luni, insa persoanele fumatoare pot trece prin acest proces de curatare a dintilor o data la trei luni.

Beneficii

Detartrarea cu ultrasunete este indicata chiar si persoanelor care se confrunta cu probleme gingivale, cand dintii sunt mai slabiti, iar gingia nu mai ofera aceeasi siguranta. Mai mult decat atat, detartrajul cu ultrasunete NU afecteaza structura dintelui, asa cum se intampla in cazul detartrajul manual. De asemenea, detartrajul cu ultrasunete este eficient si in inlaturarea petelor de pe dinti, provocate de cafea, ceai sau de fumat, pete care nu pot fi indepartate manual. Un alt avantaj al detartrajului cu ultrasunete este faptul ca nu provoaca durere, iar in timpul interventiei pacientul nu este supus anesteziei. In procedura de detartrare cu ultrasunete nu se utilizeaza substanțe chimice care sa deterioreze dintele sau gingia.

Share:

Comments 9

Add Comment

Leave a Reply