Molarul de 6 ani – Despre Proiect

Omul privit in ansamblu nu poate fi vazut decat ca un intreg. Luat in parte nu facem decat sa fragmentam aceasta unitate si sa o analizam disociat, fapt care ne indeparteaza de adevar. La fel, sanatatea trebuie observata intr-o maniera holistica. Functionarea deficitara a unui organ va duce la suferinta intregului organism, asa ca nu doar simbolistic putem afirma ca partea include intregul.

Neapreciata de multi la adevarata ei valoare, sanatatea cavitatii orale are repercursiuni asupra homeostaziei intregului organism. Fara a intra in detalii de natura medicala, se poate afirma ca multe boli isi au originea la acest nivel superior al tractului digestiv.

Suntem un grup de medici stomatologi din Baia Mare, ce vrem sa derulam proiectul numit Molarul de 6 ani. Acest proiect are ca scop implementarea posibilitatilor preventive si terapeutice ale molarului prim permanent. Pentru aceasta este necesar un diagnostic cat mai precoce, corect si precis al leziunilor carioase ale Molarului de 6 ani, cat si a posibilitatilor profilactice si terapeutice ce pot fi instituite in acest caz, tinandu-se cont si de particularitatile individuale ale pacientilor.

La copiii afectati de boala carioasa, cu leziuni active localizate in special la molarii temporari are loc o colonizare timpurie a suprafetelor molarilor de 6 ani cu flora cariogena.

Prima etapa a proiectului se doreste a fi una de informare si constientizare a parintilor asupra existentei si importantei Molarului de 6 ani. Pentru aceasta am realizat un pliant de informare, ce dorim sa-l distribuim parintilor copiilor de 4-6 ani, prin participarea noastra la sedintele cu parintii din grupele pregatitoare si clasele 0. Urmeaza un program de prezentare in clase despre importanta igienei dentare, tehnica periajului, rolul alimentatiei sanatoase pentru o sanatate dentara si nu numai, iar pe masura atragerii de fonduri dorim sa putem oferi gratuit tuturor copiilor din Baia Mare, metode specifice de profilaxie a cariei dentare prin igienizare profesionala, fluorizari locale si sigilari locale acolo unde se impune.

Un studiu realizat in 2013 in scolile din tara (GSK), arata ca 38% dintre copii au placă bacteriană microbiană semnificativă, fapt ce semnalizează o stare precară de igienă orală. Placa bacteriană favorizează apariția cariilor și problemelor gingivale și indică lipsa unei igiene orale corespunzătoare.

Datorita acestui fapt ingrijorator, trebuie avuta in vedere o explicare corespunzatoare si cat mai eficienta a importantei spalatului pe dintilor, a alimentatiei echilibrate si corecte, a obiceiurilor vicioase care apar in aceasta perioada la copii si cum pot fi ele indreptate, cat si a controlului in cabinetetele de specialitate, pentru o eficientizare maxima a starii de sanatate orala.

Formarea unui stil de viata sanatos  devine o conditie esentiala pentru o dezvoltare armonioasa a personalitatii copilului. Astfel se va urmari promovarea cunostiintelor corecte privind diferite aspecte ale sanatatii si formarea de atitudini si deprinderi indispensabie unui comportament responsabil si sanatos. Educatia pentru sanatate trebuie sa inceapa la varste mici, pentru ca in aceasta etapa se dobandesc obiceiuri, care sunt relevante activitatilor ulterioare.

Molarul de 6 ani este primul care erupe dintre cei 3 molari permanenți ai adultului.

De ce punem accent pe acest dinte?
Deoarece molarul de 6 ani are caracteristici mai speciale. El erupe in spatele dintilor de lapte, are forma distincta si este foarte vulnerabil la atacul cariogen fata de alti dinti, de aceea parintii trebuie sa urmareasca eruptia acestuia si sa ia masuri de prevenire a cariilor.
Acest molar definitiv erupe la varsta de 5-6 ani, avand o eruptie oarecum “ascunsa”, in spatele dintilor de lapte deja existenti. (Nu e necesara nici o extractie a dintilor de lapte pentru eruptia corecta a acestui molar) Il deosebiti de restul dintilor prin forma mai mare si culoarea usor mai inchisa.