Multa lume vorbeste despre beneficiile unei sigilari, dar nu stiti ce inseamna? Haideti sa vedem despre ce e vorba de fapt!

Sigilarea este o masura de prevenire a formarii cariilor pe suprafetele dentare ce prezinta santuri, adica molarii si premolarii.

In mod natural saliva protejeaza suprafetele dentare netede de alimente acide sau lipicioase, insa nu spala si suparafetele cu santuri si fisuri. Dintii care contin aceste santuri (molarii de 6 si 12 ani si premolarii) au riscul cel mai ridicat de a forma carii dentare de la varste fragede.
Principalii dinti care beneficiaza de aceste sigilari sunt molarii si premolarii pe masura ce erup, dar si alti dinti care prezinta santuri sau gropite retentive pe suprafata lor si care prezinta acelasi risc de a forma carii.

Sigilarea dentara se realizeaza cu ajutorul unui lichid rasinos care se aplica pe suprafata dintelui si care umple lacasurile si fisurile din dinti. Rasina se intareste complet, iar imperfectiunile smaltului sunt astupate. Masura impiedica depunerile de mancare si bacteriile sa patrunda in aceste spatii retentive si mult mai greu de accesat cu periuta.

Procedura prin care sunt aplicate sigilarile nu afecteaza structura dintelui, nu presupune anestezie si nu impune folosirea frezei. Interventia este usoara si de scurta durata.
Sigilarile nu modifica aspectul dintilor.
Materialul de sigilare se mentine pentru aproximativ doi ani, timp in care asigura o protectie impotriva cariei dentare.

Eficienta sigilarii este data si de respectarea de catre pacient a masurilor de igienizare, efectuarea unui periaj optim. Se recomanda controale periodice si refacerea sigilarii la nevoie.

Sigilarile dentare sunt doar o parte din masurile de prevenire a cariilor dentare!

#molarulde6ani

Share:

Leave a Reply