Apa de gura – la ce ajuta?

Apa de gura este un mijloc secundar, simplu si usor de utilizat, de ingrijire a sanatatii cavitatii bucale. Ea completeaza actiunea mecanica a periutei de dinti prin proprietatile antibacteriene si antiseptice pe care le are. Practic apa de gura indeparteaza bacteriile printr-o actiune chimica.

Exista o multitudine de sortimente de apa de gura, sortimente concepute special pentru a se putea adapta nevoilor specifice diferitelor categorii de pacienti. Pot fi folosite ca atare, de obicei dupa periajul gingivo-dentar, sau cu ajutorul unor dispozitive speciale (dusuri bucale).

Apa de gura ajuta la indepartarea si prevenirea acumularii de placa bacteriana in zonele in care periuta are un acces ingreunat: spatiile dintre dinti (mai ales atunci cand dintii sunt inghesuiti), spatiile dintre radacini ce apar odata cu retractia gingiei, suprafetele dentare acoperite partial de un capuson de mucoasa (cazul dintilor aflati in eruptie), spatiile mici create intre dinti si lucrarile sau aparatele dentare. De asemenea, prin clatire, substantele active ajung si la nivelul partilor moi, realizand profilaxia sau, dupa caz, tratamentul afectiunilor mucoasei bucale.

Este indicata utilizarea apei de gura dupa fiecare periaj. In general se recomanda clatirea cu apa de gura la o jumatate de ora dupa periaj. In acest fel elementele chimice ale pastei de dinti (folosite anterior) nu interactioneaza in mod negativ cu constituientii apelor de gura. Apa de gura ce contine clorhexidina este cea mai eficienta, insa are si cateva dezavantaje: colorarea temporara la exterior, de obicei galbena sau bruna, a dintilor, a mucoasei orale, senzatie de gust amar, modificarea gustului, uscaciune si senzatie de arsura a gurii. Se recomanda folosirea apei de gura cu un continut mic de clorhexidina 0,1%-0,2%.

Inainte de a va hotari asupra utilizarii unei ape de gura este bine sa tineti cont de sfatul medicului dentist.

Share: