Cand apar dintii definitivi?

Primul dinte definitiv este molarul de 6 ani, care apare in spatele dintilor de lapte, la varsta de 5-6 ani. Acest dinte este foarte important pentru muscatura copilului dumneavoastra! El nu inlocuieste alta maseluta, ci apare dupa cele deja prezente, lungind astfel arcada dentara. De cele mai multe ori aceasta eruptie dentară NU se insoteste de simptomatologia cu care sunteti obisnuiti la aparitia dintilor de lapte (inrosirea gingiilor, agitatie, febra, neliniste), de aceea “molarul de 6 ani” apare in gurita micului pacient aproape fara sa va dati seama! Exista cate un molar de 6 ani pe fiecare parte (4 in total)

Al doilea grup dentar apare la varsta de 6-7 ani, incisivii centrali inferiori, cei doi dinti din mijloc de pe arcada inferioara. La varsta de 7-8 ani apar dintii alaturati celor de jos din mijloc, adica erup incisivii laterali inferiori si concomitent incep sa apara si incisivii centrali superiori, cei doi dinti din mijloc de pe arcada superioara. La varsta de 8-9 ani apar incisivii laterali superiori, langa cei doi dinti centrali deja erupti. Urmatorii dinti erupti sunt la varsta de 10-12 ani, premolarii primi si apoi premolarii secunzi, dinti care apar in fata molarului de 6 ani. Aici apare de multe ori confuzia unora care asteapta intai eruptia caninului care apare abia la varsta de 11-12 ani, dupa eruptia tuturor premolarilor. Mare grija la integritatea caninului de lapte deoarece afectarea lui si extractia timpurie poate duce la eruptia premolarilor in locul caninilor si mai apoi complicatii la eruptia caninilor (imposibilitatea caninului de a erupe din cauza spatiului redus sau inexistent, inghesuiri, eruptia incorecta spre buza sau in interiorul gurii, etc). La varsta de 12 ani apare molarul cu acelasi nume, in spatele molarului de 6 ani.

Molarul de minte apare după varsta de 18 ani. Unii pot avea toti cei 4 molari de minte, doar 3 molari, 2 molari sau pot fi inexistenti.

 

Share:

Leave a Reply