Tehnica de periaj Bass

Tehnica a fost propusă pornind de la ideea că inflamația gingivală debutează de obicei la nivelul marginii gingivale, în principal la nivelul papilei dentare.

Se indică paciențiilor cu probleme parodontale care prezintă:

 • spații interdentare libere
 • suprafețe radiculare expuse
 • post chirurgie parodontală
 • la pacienții cu coroane de acoperire prelungite subgingival
 • tehnică creviculară – realizează curăţarea şanţurilor gingivale
 • realizează protecţia feţei vestibulare a caninului, evitând apariţia recesiunii gingivale
 • se realizează pe grupe dentare (secvenţială)
 • realizează curăţarea feţei distale a ultimului molar
 • este o tehnică mixtă, gingivo-dentară (îndepărtează placa bacteriană de la nivelul dinţilor şi stimulează circulaţia sanguină la nivel gingival)
 • metoda foloseşte mişcările vibratorii

 

DESCRIERE TEHNICA PERIAJ BASS

Autorul recomandă folosirea de periuțe de plastic moi (soft), urmând ca la sfârșitul perierii să continuăm curațarea spațiilor interdentare cu ajutorul aței dentare.

¢Periuța se plasează cu suprafața activă în 1/3 cervicală a dinților și pe marginea gingivală liberă în unghi de 45 spre apical. Urmează o presiune ușoară asupra gingiei fără a produce îndoirea filamentelor, prin care forțăm pătrunderea filamentelor în șanțul gingival și interdentar. Mișcarea de curațare e una scurtâ, o mișcare antero-posterioară fără deplasarea filamentelor. Se realizează pe fiecare grup dentar 10 mișcări. Mișcarea se repetă de-a lungul intregii arcade atât pe V cât și pe O. În zona frontală atât maxilar cât și mandibular periuța este introdusă în lungul ei cu plasarea filamentelor inițial în șanțul gingival, urmând să se realizeze o mișcare de curațare spre exteriorul filamentelor îndepărtându-se placa prin elasticitatea acestora.

 

PERIAJUL FEȚELOR VESTIBULARE

Peria se aplică pe faţă vestibulară a ultimului dinte de pe hemiarcada dreaptă maxilară, paralel cu planul de ocluzie, în unghi de 45° faţă de axul longitudinal al dinţilor în contact cu marginea gingivală (Figura.1). Trebuie avut grijă să se cuprindă şi faţa distală a ultimului molar. Din această poziţie se vor realiza mişcări de presiune şi vibraţie a perilor, pe loc, de 5-6 ori, fără dezangajarea firelor din spaţiul crevicular, apoi se realizează o mişcare pe suprafaţa vestibulară a dinţilor. Se realizează 3-4 repetări ale mişcărilor pentru fiecare grup de dinţi.

PERIAJUL FeȚEI VESTIBULARE A CANINULUI

O atenţie deosebită se va acorda periajului feţei vestibulare a caninului, plasat în zona de maximă convexitate a arcadei, care va fi periat pe segmente: jumătatea feţei vestibulare dinspre distal cu grupul premolar şi jumătatea feţei vestibulare dinspre mezial cu grupul frontal

PERIAJUL FEȚELOR ORALE

 

Se realizează în acelaşi mod, de la stânga la dreapta

Pentru feţele orale ale dinţilor frontali maxilari respectiv linguale la dinţii mandibulari, periuţa se plasează orizontal sau vertical în funcţie de mărimea capului periuţei (importantă este poziţionarea corectă).

DEFICIENTE

 • Există pacienți fără manualitate, cu dificultăți de a-și poziționa periuța la 45 de grade
 • In cazul pacienților foarte zeloși, vibrațiile aplicate pot produce traumatizarea cronică la nivelul țesuturilor gingivale moi

 

TEHNICA BASS MODIFICATA                  

Indicatii:

 • pacienti obisnuiți
 • cu sau fară probleme parodontale

Este modificată printr-o miscare de coborîre, rulare spre marginea ocluzala (incizală) a dintelui după periajul  crevicular (sulcular)

Share:

Leave a Reply